ETUSIVU BLOGI
Valokuva-blogi
04.12.2017 11:49 | Esko Petäjä, E-P:n sotaveteraanipiirin pj.

Katso valokuva-blogi tästä (pdf) >>


( Päivitetty: 19.12.2017 09:14 )

 - Esko Petäjä, E-P:n sotaveteraanipiirin pj. | LinkkiPuheenjohtaja porisee 3
31.07.2017 14:03 | Esko Petäjä, E-P:n sotaveteraanipiirin pj.

”Minäkin olisin mielelläni veteraani”

Tämän vuoden Kalevan kisat Seinäjoella olivat todella hieno kunnianosoitus Etelä-Pohjanmaan sotaveteraaneille. Sanomalehtien kautta esitetty kutsu oli tavoittanut kunnioitettavan määrän heitä kisojen avajaisia seuraamaan. Väinö Kuoppalan idean toteutus tuli todella viime hetkellä ja maakunnan halu osoittaa arvostusta sodan kokeneille miehille ja naisille näkyi jokaisessa avauspuheenvuorossa.

Kainuun prikaatin 20 varusmiestä avustivat kaikessa mahdollisessa, saateltiin istumapaikalle, tuotiin kahvia ja makkaraa, lopuksi ojennettiin jokaiselle veteraanille/lotalle valkoinen ruusu. Ilmankos mukanani ollut 12-vuotias tyttäreni poika totesi poistuessamme: ”olisi kiva olla veteraani, ilman sotakokemusta!”

Kunniavieraita ja saattajia.

Rautatieläisten soittokunta
 

Olli-Pekka Karjalainen avaa kisat, Jussi-kuoro taustalla
 

Ruusu jokaiselle sotaveteraanille ja lotalle.


 - Esko Petäjä, E-P:n sotaveteraanipiirin pj. | LinkkiPuheenjohtaja porisee
28.04.2017 11:01 | Esko Petäjä, E-P:n sotaveteraanipiirin pj.

Ensiksikin, kiitos luottamuksesta, että saan jatkaa puheenjohtajananne!

Veteraanipäivä tänä vuonna kirvoitti minut nostamaan esille kolme henkilöä, jotka ovat esimerkillisesti kantaneet vastuutaan veteraanien hyväksi.

Nämä kolme ovat toimineet Ylistaron koululaitoksen palveluksessa varsinaisena päätyönään, mutta he kukin ovat antaneet lahjansa kaikkien käyttöön ikään kuin harrastuksena.

Nämä kolme arvostamaani henkilöä ovat Tapio Hautala sekä Saara ja Pekka Varismäki. Jokainen heistä toimi veteraanipäivänä 2017 (kuten niin monena muunakin vuotena) vastuullisissa tehtävissä. Tapio johti Kyrönjoen mieskuoron veteraanipäivän konsertin Isossakyrössä, lauloi Ylistaron Asevelikuoron riveissä ja oli mukana sankarihaudalla seppeleenlaskutilaisuudessa. Saara valmensi Asevelikuoron ja Kirja-Matin koulun 2.luokan oppilaiden yhteisesityksen opettaja Henna Malilan kanssa, Pekka lauloi Asevelikuorossa ja oli mukana sankarihaudan seppeleenlaskussa.

En aio kertoa heidän kaikkia meriittejään, mutta lyhyesti totean, että Tapio Hautala on pitkän linjan kuoromies, jota on tarvittu  Alahärmää ja lähiseutuja myöten ”pappilan hätävarana” todella monissa kanttoritehtävissä. Hän on laulattanut vuosikymmenien ajan Härmän kuntokeskuksen veteraaneja ja laulaa Komian Kirkon kvartetissa ja Ylistaron kirkkokuorossa edelleen. Kuoronjohtotehtävistä voin vielä mainita Untamalan kuoron, josta hänellä on vuosien kokemus ja jossa hän edelleen laulaa.

Kun Kyrönmaan Opisto oli vielä olemassa, sai Saara muistaakseni 40-vuotismerkin siitä, että hän oli johtanut Ylistaron sekakuoroa niin pitkään, nyt Asevelikuoro mielletään Saaran kuoroksi, koska  hän on sitä johtanut alusta alkaen. Yksi veteraani on vielä kuoron riveissä, tosin hän ei eilispäivänä ollut päässyt mukaan.

Pekka Varismäki on tehnyt Asevelikuoron lauluista monta äänitettä ja elävöittänyt DVD-tekniikalla niihin hienot taustat. Hän on oivaltanut, etteivät veteraanien kokemukset säily, ellei niitä taltioida. Pekalla on satoja veteraanien kertomuksia tallennettuna. Saattaa olla, että niitä tullaan Pekalta vielä kyselemään, kunhan asia saa julkisuutta.

Seinäjoen kaupungille ja Aila Taivalmäelle, Ylistaron veteraanijärjestöille sekä Ylistaron kappeliseurakunnalle kiitos hienosta Veteraanipäivän tilaisuudesta Ylistaron kirkossa!

Isossakyrössä, huhtikuun 28. päivänä 2017 Esko Petäjä

Kuvat Tapio Hautalasta ja Saara ja Pekka Varismäestä Ylistaron sankarihautausmaalla!


 - Esko Petäjä, E-P:n sotaveteraanipiirin pj. | LinkkiPuheenjohtaja porisee
21.02.2017 15:09 | Esko Petäjä, E-P:n sotaveteraanipiirin pj.

En ole ennen blogia kirjoittanut, siksi suhtautukaa lempeydellä seuraavaan!

Puheenjohtajan näkökulmasta kulunut vuosi 2016 oli vaiherikas. Olemme toiminnanjohtajan kanssa joutuneet jakamaan vastuuta, kun samalle päivälle on sattunut kahdet 50-vuotisjuhlat tai kirkkopäivät. Kiitos siitä, että olette kutsuneet meitä juhliinne mukaan! Paljon olemme olleet matkassa, jopa kutsuttuina Varsinais-Suomen piirin 50-vuotisjuhliin. Luultavasti kuluva vuosi on huomattavasti rauhallisempi, vaikka vietämmekin sotaveteraaniliiton 60-vuotisjuhlavuotta.

Monessa juhlassa olen kuullut nuoren/lukiolaisen puheenvuoron. Ne ovat poikkeuksetta olleet hyvin isänmaallisia ja sitä kautta voin vakuuttaa, että meillä on turvattu tulevaisuus näiden nuorten kanssa.

Suomen sotaveteraaniliiton liittovaltuustossa on hyvä näköalapaikka valtakunnan veteraanityöhön. Tosi tärkeä lisä on siinä, että monen piirin puheenjohtaja on tullut tutuksi.  Kun tulin valituksi liittovaltuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi, siitä seurasi rakennetyöryhmän jäsenyys. Sen ensimmäinen kokoontuminen (minulle) on 03.03. tänä vuonna ja tarkoituksemme on pohtia sääntömuutosta vuoden 2018 liittokokoukselle. ANSSIN JUSSIN AREENALLA pidettävät liittopäivät (01.-03.06.2018) ovat myös jo monella tapaa ajatuksissamme.

Piirimme toimistotilaa tarjottiin myyntiin, tarjousaika on meneillään ja odotamme jännityksellä, tuleeko hyväksyttäviä tarjouksia. Muutenkin meidän on varauduttava siihen, että toimintamme hiipuu veteraanien vähetessä. Viimeinen iltahuuto on tullut jo monen kohdalle. Perinnetyötä piirin perinnevastaava Raimo Kallioniemi on viritellyt niin, että seutukunnille on löytymässä perinnevastaavat ja siten painopiste siirtyy perinnetyöhön, kun kunniakansalaisia ei enää ole.

Naisten työryhmä toimii aktiivisesti, virkistyspäivä heille on jo tällekin vuodelle päätetty (01.08.). Myyntityöllä hankitaan varoja naisten tarpeisiin ja Eila Alangon sitkeydellä saatiin nämä kotisivutkin uudistettua.

Suomi 100 -juhlavuosi on meneillään, veteraanit saavat villasukat ja toivottavasti kiitoksemme siitä, että saamme elää vapaassa maassa. Siitä tahdon myös lausua kiitokseni teille jokaiselle, jotka huolehditte tavalla tai toisella iäkkäistä kunniakansalaisistamme.

Isossakyrössä, helmikuun 21. päivänä 2017


( Päivitetty: 22.02.2017 15:24 )

 - Esko Petäjä, E-P:n sotaveteraanipiirin pj. | LinkkiEtelä-Pohjanmaan Sotaveteraanipiiri ry
Vapaudentie 32 A
60100 SEINÄJOKI
puh. (06) 423 3510 / 050 517 6396

ep.sotaveteraanipiiri(ät)netikka.fi

Y-tunnus: 0278851-6

Seuraa meitä Facebookissa:

©2018 Etelä-Pohjanmaan Sotaveteraanipiiri ry - MMD Networks Oy